Kérdésed van? Hívj vagy írj, örömmel segítünk! +36705800056

Blog

Találd meg a stílusod! Az otthonod is téged tükröz!

Nóri
Találd meg a stílusod! Az otthonod is téged tükröz!

Sok lakásban, hotelben, apartmanban járok és néha teljesen értetlenül állok a térben. Hogy lehet az, hogy magukra sokat adó befektetők, akik apartmanokat vásárolnak a turizmus kapcsán rettenetes tereket hoznak létre, élnek benne, adják ki? Lehet párán nem fogtok szeretni, de sajnos itthon, jelentős lemaradásban vagyunk lakberendezés és stílus terén.  Mit sem ér a kritika, ha nincs ellenérv, és egy szebb jövőkép:)

 

 

Hiedelmek: "Nagyon költéséges egy lakást szépen berendezni / Minek a lakberendező, én tudom mi az, ami nekem tetszik/ Legyen nagyon olcsó / Fel sem merül a térben a lekberendezés igénye "

Szempontok, kérdések:

Ki vagyok én, milyen otthont szeretnék, milyen a stílusom? Mi a célom? Befektetés vagy otthoni környezet?

Sok lakásban, hotelben, apartmanban járok és néha teljesen értetlenül állok a térben. Hogy lehet az, hogy csinosan, elegánsan felöltözött emberek, befektetők, akik apartmanok kapcsán hasznot remélnek, rettenetes tereket hoznak létre, élnek benne, adják ki?

Lehet párán nem fogtok szeretni, de sajnos itthon, jelentős lemaradásban vagyunk lakberendezés és stílus terén mindéképp.  Mi sem ér a kritika, ha nincs ellenérv, és egy szebb jövőkép:)

Az a tapasztalatom, hogy a "nem szép" lakások tulajdonosai nem is tudják, hogy az amiben élnek vagy kiadják nem esztétikus és kifejező. Ennek eredője vélhetően a gyerekkori környezetben rejlik. Ahogy a személyiségünk, úgy a gyermekkorban tapasztalt környezetünk is meghatározó szereppel bír. Vonatkozik ez öltözködési, étkezési (sok egyeb) szokásunkra egyaránt. Vegyük Franciaországot példának. Étkezésben, művészetben és lakberendezésben fantasztikusak. Ha össze kéne foglalni, akkor a stílus lenne a megfelelő szó.  Nézzétek meg, hogy pl. Párizsban mennyi butik van és mind eltérő karakterű ruhákat kínál. A francia emberek a saját stílusukat keresik és ennek megfelelően öltözködnek, rendezik be otthonaikat. Magyarországon a vásárlókra szabva "kommersz” kínálat van és nagyobb kihívás fellelnünk az egyedi tárgyakat, ruhákat.  Van kivétel, de most a 80%-ról beszélek.

Amikor kirepülünk otthonról, az első saját otthonunkba jellemzően az a kifogás gyakori (bérlet lakás esetén) minek költsek rá?! Magad miatt tedd, és lehet fillérekből is, csak akarni kell. Talán ez az első téveszme. Vegyünk pár jellemzőt a hazai átlag hozzáállásból. 

"Drága egy lakást szépen berendezni" Nem igaz, 

"Minek a lakberendező, én is be tudom rendezni" vagy legyen "olcsó" 

Nincs is igény semmire

Ki vagyok én, milyen otthont szeretnék, milyen a stílusom? 

Az első hatalmas téveszme, hogy minden drága, ahhoz, hogy esztétikus legyen. Igen, valóban lehet sok millió EUR-ért is fotelt venni, de az esztétika nem pénz kérdése. Minden környezet a pénztárcától függően esztétikussá tehető. Az a pénz, amit bárki elköltene, azt kell tudatosan használni. Olyan ez, mint az étkezés. Mindenből lehet jót:)

Az IKEA pl. szuper és remek formatervezőik és lakberendezőik vannak. Amit, viszont onnan is hiányolok, hogy a bevásárlás után a tér személyre formálás kimarad otthon. Sokan úgy tartják, tudnak mindent. Ez egy magyar népbetegség, de szeretjük, hiszen a miénk:) de azért érdemes pár albumot és könyvet megnézni enteriőrről. 

A nem tudatos vásárlások, térkialakítások, - csak, ami tetszik jön haza alapon- zavaros teret, és végül nem az elvárásoknak megfelelő harmonikus teret eredményezik. Hiába vannak jó tárgyaink, ha a harmónia nincs meg. Egy jó teret kialakítani, tudatosan lehet.  Ezen felül fontos tudni, hogy nem csak a design otthonok a "menők".Sőőőt!  Amiről én itt beszélek, az a mix és egyénre szabottan a megfizethető stílus megteremtése. Harmónia, stílus rád szabva!  Lehet ez luxi és lehet teljesen budget is, a lényeg, hogy mindkét esetben téged kell tükröznie.

Az első lépést önmagad felé kell meglépned és utána lakberendezőkkel vagy tanácsadással, könyvekkel, utánajárással átalakíthatod stílusosra az otthonod is.